Anybody who rides a bike is a friend of mine

Jag cyklar ibland.

Och ibland åker jag tunnelbana.

Jag går också. Kanske gör jag det allra mest. Vem vet.

När jag cyklar så cyklar jag oftast till Universitetet. Det är jobbigt. Ändå har jag en ganska bra cykel. Den är svart. Fin. Ja, fin är den. Och rullar på ganska bra i nedförsbackar gör den. Det har jag inget problem med. Det är snarare uppförsbackarna jag inte gillar. Speciellt en. Det är just det som bekymrar mig.

Till Universitetet: Jag cyklar ut på Lidingövägen. Det är nyasfalterad väg speciellt för cyklister. Så långt är allt bra. Efter Östermalms IP svänger jag. Det är ett ridhus där, en busshållsplats och en BMW-handlare. Det lika gärna vara en Audi-handlare. Jag blandar så lätt ihop dem. Tyska bilmärken. Butiken är i vilket fall lite malplacerad. Men vem är inte det.  

Jag brukar se hästar på vägen. Hästar är stora. Flera gånger större än en cykel. Hästarna lämnar spår efter sig. Stora spår av stora djur. Det blir som små gupp. Alla har vi våra naturliga behov. Hästarna är inget undantag. Jag förlåter dem.

Med guppen kommer också en nedförsbacke. Här går det undan. Tramporna blir överflödiga. Man känner vinden i ansiktet. Jag hinner knappt se lusthuset på ängen i förbifarten. Jag rullar på en bra bit. Ungefär till bron. Sen börjar jag trampa igen. Nu är det varken uppför eller nedför. Vägen är likgiltig. Jag trampar och trampar. Jag cyklar förbi några kolonilotter och lite skog. Nu brukar jag se Universitetet. De storväxta vita byggnaderna. Med många kontor. Folk jobbar eller gör annat där.

Från Universitetet: Nu ska jag hem. Jag cyklar förbi cykelparkeringen. Där står det många cyklar. Jag har tänkt räkna dem någon gång. Kanske nästa vecka.

När jag cyklar hem brukar det vara mörk. Men det gör inget. Det som utgör ett bekymmer är den tidigare nedförbacken. Den är nu en uppförsbacke. Jag cyklar förbi kolonilotterna och över bron. Sen kommer den. Den är gigantisk. Jag känner mig som en äventyrare som ska bestiga ett berg. Kanske inte Mount Everest men säkert Kebnekaise. Det är farligt att bestiga berg. Folk dör och det tar tid. Jag trampar och vinglar med cykeln hit och dit. Det går trögt. Svetten rinner floder. Droppen var en gång när en fotgängare gick om mig. Ja, gick. Min svarta cykel kanske inte är gjord för backar. Det är ingen mountain bike direkt. Jag blir arg. Lusthuset förvandlas till ett ruckel. Och till råga på allt så kommer lukten. Ja, det är de tidigare så oskyldiga guppen. Hästblajjan. Man behöver ju en snöslunga för att ta sig fram. Ilskan växer för var tramp. Jag börjar känna mig som Janne Långben. Det är någonstans här hjärnan stänger av.

När den kommer igång igen är jag hemma. Jag äter en smörgås och kollar på tv.  

Kommentarer
Postat av: Insolens

Intressant berättelse. Jag cyklar igenom hela studentghettot, över en väg, igenom en viadukt, upp för en backe, genom skogen, över en väg, ner för en nerförsbacke, kommer till en korsning, tänker på högerregeln, cyklar över och 100 meter till sen ställer jag cykeln utanför beteendevetarhuset. Det är kallt om öronen att cykla den vägen utan mössa.

Postat av: Nathalie

Måste bara säga att jag inte fattade nåt av dina bloggkommentarer till mig.. :P

2006-09-28 @ 17:25:07
URL: http://glitterdroppe.blogg.se
Postat av: Magnus

Erlend övervakar oss alla:

Jag är inte dummare än att jag inser nyttan av en viss kunskap.
Men jag känner mig inte säker på vad som är viktigt och vad som inte är det.
Jag saknar inriktning. Översikt.
Hur får man översikt?
Kanske kommer det med åldern. Men kanske inte.
Ska jag bara gå runt och vänta som en annan fåntratt?

2006-09-28 @ 18:07:37
URL: http://timetokillistimetospill.blogg.se
Postat av: Nova

Hm, vet tiden verkligen? Tiden borde ju egentligen vara den sista som får veta något eftersom den hela tiden förnyas. Så egentligen vet aldrig tiden.

Jag vet inte så mycket om pop som jag skulle vilja. Kanske kan du tipsa mig?

2006-09-28 @ 20:12:22
URL: http://blogg.passagen.se/nofva
Postat av: Anonym

Den boken har jag också läst

2006-09-28 @ 22:22:56
Postat av: Telefonförsäljaren

Jag tycker att du verkar vara en intressant figur.

2006-09-28 @ 23:14:35
URL: http://blogg.aftonbladet.se/5657
Postat av: Elara

Du är svår, men du verkar ha ett vackert hjärta. En tänkare, du är annorlunda och det uppskattar jag.

2006-09-29 @ 10:06:13
URL: http://elaralarissa.blogg.se
Postat av: Sara

HAHAHAH! Skitkul ju. Hit kommer jag och läser igen.
Kan du inte kolla in min sida i länken ovan :)
/Sara

2006-09-29 @ 16:17:38
URL: http://elsas.se
Postat av: Johan

Nä jag har inte läst Volvo lastvagnar än. Stod och valde mellan den och Östergrens Gentlemen och det blev Gentlemen...

2006-09-29 @ 18:18:47
URL: http://fotbollochkultur.blogg.se
Postat av: Johan

Gillar Doppler-referensen. Läs mer om cykling på http://katyeah.blogg.se/forskning.html

2006-09-29 @ 18:23:35
URL: http://fotbollochkultur.blogg.se
Postat av: Leine

Du underbara författare. Man blir alltid lika berörd när man läser dina texter. Vi andra får hålla oss till bildtagning, det är lite lättare... Love you min vän

2006-09-30 @ 00:54:24
URL: http://sarskrivning.blogg.se
Postat av: Magnus

Erlend igen:
Där blev jag sittande. Jag svettades.
Jag hade utfört en verklig handling.
Det var inte på skoj.
Det var inte TV2.

2006-09-30 @ 18:55:06
URL: http://timetokillistimetospill.blogg.se
Postat av: Anonym

sköning

2006-09-30 @ 19:06:51
Postat av: Therese

Så kryptiska kommentarer i främlingars bloggar är din grej? Det är kul. Jag har försökt själv, men det gick inte. Jag är nog fel typ.

2006-10-01 @ 16:26:37
URL: http://funkyfil.blogg.se
Postat av: Kristoffer

Nu förstår jag... Du okynnesgooglade Loe, din rackare. Borde tagit det direkt. Eller åtminstone efter det att jag såg signaturen E.L. Är nog lite trög idag.

Jaja, alla som gör saker på okynnes är mina vänner.

2006-10-01 @ 17:11:52
URL: http://vivelacarne.blogspot.com/
Postat av: Elin

grymt :)

2006-10-01 @ 17:17:20
URL: http://elonious.blogg.se
Postat av: Bibbi

Det är svårt med insikt. Överblick och översikt. Jag vet inte hur man får det. Eller var man får tag i det. Jag tror jag saknar det ofta, men ibland finns det där. Mystiskt. Ibland är det nog skönt att man inte riktigt hänger med, att man inte kan alla noter. Eller?

2006-10-02 @ 16:13:46
URL: http://bibbi.blogg.se
Postat av: Line

Magnus. Översikt över saker och ting tror jag är viktigt, men frågan på om hur man får översikt är svår för mig att svara på. Översikt tror jag grundar sig på insikt och att man vågar ifrågasätta självklara fakta. Kanske är inte allt så självklart som man tror..även de enklaste frågor...Sen har vi de sörre frågorna som ofta skrämmer mänskligheten, eller åtminstone skrämmer mig...Livet, Döden, Meningen, Universum...osv. Frågor som man kanske aldrig kommer få klarhet i. Men den dagen man förstår sig sjäv helt och hållet kankse inte frågorna skrämmer en på samma sätt som förr. Vad tror du är meninen? är du kankse en existensialist eller en biologiskt? Inte en lätt att svara på...men reflektera kan man ju alltid göra...jag reflekterar aldelses för mycket. Ifrågsätter och tänker. Men jag är nog egentligen ingen tyst tänkare. Jag behöver prata, prata och prata... Man hur var de stora tänkarna egentligen Freud, Sartre eller Darwin, pratade dem?`eller va de enbart tänkare. Deras filosofier lever i varje fall kvar... så en del peroner måste de ju ha pratat med. Vad tror du?
// Line.. Bok tips: Naiv.Super. av Erlend Loe

2006-10-02 @ 20:00:28
URL: http://linelodding.blogg.se
Postat av: Marianne

Måste erkänna att jag inte fattade referensen först, trots signaturen...

Verkar vara en intressant blogg, ska se mig om lite.

2006-10-03 @ 19:16:04
Postat av: Bibbi

Det enda jag fokuserar på och som också är mitt motto: Att försöka. Man kan inte göra mer än och försöka! Det går ganska bra. Men man misslyckas ibland, men tar det kanske inte lika hårt?

2006-10-04 @ 15:22:49
URL: http://bibbi.blogg.se
Postat av: donna quijote

Kul... Fick också en konstig kommentar i min blogg, men medan jag var bortrest hade jag inte tid att kolla upp dig tidigare... Kul sätt att locka läsare naturligtvis...

Fast översikt och insikt och de där större frågorna om livet, döden, meningen och universum är sånt som verkligen lockar mig även om man kanske inte jämt bara kan skriva om just sånt...

2006-10-04 @ 21:43:26
URL: http://blogg.passagen.se/donna_quijote
Postat av: Line

Synd att du inte var sugen på att ta mitt inlägg på allvar...jag vet att Erlend Loe inte betyder något annat på norska, jag pratar ju norska. Tyckte att det var kul att prata med en människa om något som jag intresserar mig...och det borde du också tycka, speciellt om du är studet i ämnet... och jag tar det inte så allvarligt, kanske var det du som läste mitt inlägg med fel ton i rösten...tycke bara att det var kul med nån som gillar filosofi, men kankse har du valt fel ämne att studera om du inte tycker att det är kul att diskutera och få andras synvinklar...för det är ju faktiskt det filosofi handlar om...teorier och tro.
Ja ja, ha det gött....
Line

2006-10-04 @ 22:19:54
URL: http://linelodding.blogg.se
Postat av: Line

Ett missförstånd blev det..hehe jag läste nog inte i sånna fall inte så grundligt vad du skrev...Kändes bara som du tycke att jag inte vad tillräckligt insatt i ämnet för att kunna diskutera det med dig, sånna inställningar gillar jag inte..I varje fall inte inom det ämne där inget är fel utan allt bara är en syn... Men kanske var jag som var lite på hugget.. Men jag är i varje fall din kompis, om alla som cycklar är din vän precis som E.L. Min favorit del i Naiv.super. äe delen med äppelträdet. Så fint i slutet av den delen, att grabbarna får tillbaka pengarna..en liten fond... Vilka böcker av E.L. har du läst? Sorry för min bittska kommentar sist.
Tjejen med den svarta cyckeln, älgen, Vovlo Lastvagn och Bankbrett... förresten har "Volvo Lastvagnar" kommit ut i Sverige än... Jag läser den just nu..en fortsättning på "Doppler" Kan skicka den till dig om den inte kommit till Sverige än. // Line

2006-10-09 @ 23:32:59
URL: http://linelodding.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback