...

Jag läste något vackert tidigare i veckan. Orkar inte tänka så mycket på det just nu så jag återger bara den ungefärliga kontentan. Det var något i stil med: Vi människor må inte veta svaret på hela världsaltet, meningen med universum och allt det där, men vi kan vara nöjda om vi åtminstone vet till vilket soundtrack vi vill leva i ovisshet.

Kvällskurs på universitetet (föreläsning #1)

Tekniken strular. Den måste fungera för att professorn ska kunna spela upp sitt material. Högtalare och projektor får inte strula sekunder innan första föreläsningen, men det gör det. Professorn ber oss om hjälp. Flera stycken blir indragna. De står i en cirkel runt den tekniska apparaturen, som vägarbetare runt en asfaltsgrop. Det pekas och divideras.

Jag blickar runt i lokalen och på de övriga deltagarna. Alla är väldigt spända över vad som ska att hända. En mörkhårig kille med hackig självklippt lugg är oerhört lik Alex Schulman. Enbart den här killens axellånga nackhår som håller isär dem. Mina tankar vandrar. Kanske är det den riktige Schulman som har skrivkramp och behöver nytt stoff till sina upptåg. Ut beger han sig i löshår från någon gammal tjeckisk hockeyspelare och iklädd en t-shirt som någon gång i tiden var vit. Det är en desperat jakt, men han har krönikor att skriva och hemsidor att uppdatera. Han skyr inga medel. Karriären måste säkras.


Hux flux drar professorn igång. Tekniken vilar så länge. Jag vet inte. Det mumlas en stund om det praktiska. Registrering, närvaro, kursupplägg. Det vanliga köret.

Professorn inleder sin föreläsning med att förklara grundläggande begrepp. Hans engelska haltar, han stapplar fram, pauserar, söker efter ord och vinglar osäkert vidare. Det är svårt att se en röd tråd i hans resonemang, men jag anstränger öronen och kämpar på. Nått går väl in. Han kämpar med engelskan, vi med att tolka hans ordval och uttal. Vi kämpar, han kämpar, ja alla kämpar. Det är en fin inledning på kursen.

Schulman skriver så det ryker. Emellanåt tittar han upp och nickar instämmande åt professorn, ovetande om att jag är honom på spåren.

När jag vänder huvudet mot professorn är han i full gång med att nedteckna och förklara koreanska tecken. Han ritar ett par stycken krumelurer på tavlan och har ett och annat att berätta om varje. Det pågår en stund, sen vidare till nästa del.

Shamaner är ett gammalt koreanskt folkslag som gillar hösten. En fin och färgglad årstid, tycker de. Hösten är bra för festivaler och dans. På hösten kan man se fullmånen och det firar shamanerna - med alkohol. Shamaner dricker nämligen mycket vin på höstfestivalen. Ibland dricker de på vintern också.

Teknikproblematiken verkar avhjälpt. Utan förvarning dundrar professorn igång högtalarna. Oljudet strömmar hejdlöst ut i rummet, och emot oss som en vägg. En gallskrikande åsna ackompanjerat av mystiska blåsinstrument. Det är Shamansk musik, skriker professorn för att överrösta ljudnivån.

Schulman uppskattar oväsendet. Han diggar som om han aldrig hört musik förut. Roterar ryckigt huvudet så att luggen kastas fram och tillbaka och lite åt sidan.

Jag funderar på att säga åt Schulman att lugna sig lite men hindrar mig.

Nu antecknar han flitigt. Pennan nuddar papperet med onaturlig våldsamhet. Själv orkar jag inte längre. Tråden är borttappad för den här gången.

Måtte det vara slut snart.

Jag väntar, tar ibland paus i väntandet och ser ut över Brunnsviken som glittrar utanför mitt fönster. Det är en idealisk sommarkväll. Och jag börjar undra vad jag egentligen gör här.

Mitt i en mening om magnifika koreanska historiska dramer, säger professorn att vi kan gå. På återseende och tack för den här gången.

Efter mig kommer en underlig kuf. Kalufsen står stripigt åt alla håll. Han rasslar iväg med en gammal damtralla med en domuskasse på styret. En riktig lodis.

Han drar söderut och jag österut, mot busshållsplatsen.

 


Buk, The

Kudden väntar. Sambon väntar. Gossedjuren väntar, speciellt Björn.

Men innan drömguden hämtar mig, så tänkte jag återge ett citat. Bukowski. Till er, mig, och världens alla fegisar.
    "Some people never go crazy. What truly horrible lives they must live"
- Charles Bukowski

Underordnad ingenting

Min blogg är ett stort kaos, jag vet. Att kämpa med struktur och ordning är berättelsen om mitt liv. Men det luktar bränt, jag närmar mig något. Jag vet bara inte vad. Kärnan hoppas jag på. Det troliga är att jag grävt i cirklar.
Men.
Jag kämpar. Jag har en vilja. Jag skriver ju trots allt. Och man ska aldrig säga aldrig.

Mojave...

"When was the day
When suddenly
All of the time rolled away
You were drifting along
Having some fun
When you noticed the clock

Suddenly everything
Fell out of place
You burned all your bridges
Cos you grew up too late
And the people you love
Are just so far away
When you're drifting

Ten years on the road
And you still can't make it walk home
You were caught out on your own
Still waiting for the whistle to blow"

Citerar, som om jag vore en fjortonårig flicka. Ofta är saker redan sagda av andra, och bättre. Vad ska man ta sig till.

Tänka det otänkbara

Min nyvunna kärlek för bildinlägg...

Stjärndroppar

På toaletten hos min vän i Manchester fokuserar mina bakfylleögon på något absurt. Koncentrerade stjärndroppar i en plastflaska. Jag gnuggar mina ögon och fokuserar igen. Fortfarande samma sak. Jag tar flaskan och undersöker den gula vätskan närmare, ser på hur den flyter runt där fängslad i höljet. Vänder den upp och ner, och fokuserar.
    Vätskan ser inte drickbar ut. Inte en chans att jag har den till sorbet. Skruvkorken behåller jag på, annars rinner allt ut. Ja. Det går inte, stjärndropparna måste förbli där de är. I säkert förvar. Undangömda för världen.


Böcker med egna liv

Filmen Ninth gate rullar för mina ögon. Soffan tar som vanligt emot mig med öppen famn. Det är sent och den har saknat mig hela kvällen.

Polanskis film har någonting gemensamt med en bok jag nyligen läst, Vindens skugga. Huvudpersonerna sveps in i böckernas mystiska mantel. Det visar sig att böcker kan vara farligare än man tror och deras nyfikenhet kostar dem närapå livet. I Vindens skugga bränner en vanskapt gestalt böcker för att förinta spåren av författaren Julian Carax. Medan Ninth gate ryktas vara en bok skriven i samröre med djävulen själv, kraftfull nog att frambringa mörkrets furste i egen röd person.

Berättelserna målas upp i trånga europeiska gränder med gåtfulla antikvariehandlare. Båda skildringarna inkorporerar som sagt djävulen, vilket fängslar och fascinerar mig. Med alkohol i blodet och en natt som denna, är jag ett lätt byte. Ska jag somna till en film, får det bli den här.

Solklart buskap i nattmörker

49062-18

I Västeråsnatten, ett ytterligare oväntat möte. Denna gång är min förvåning delad. Längs en namnlös gata konfronteras vi av budskapet. Det lämnar oss alla lite förbryllade, undrande. Meddelandet har en klar humoristisk underton. Det är också avslöjande, upphovsmakaren har en klar övertygelse att den eftersökta är en man. Precis som jag. Ändå känner jag mig inte utpekad på något sätt, mannen de söker är med all säkerhet inte jag. Säkerligen ingen i min närhet heller.

Så vi flanerar vidare, ändå påverkade av plakatet.

Vinden faller över södern

Många ångestnätter, värre än de fjuttiga jag nu upplever, så lyssnade jag mycket på country-rocksnubbarna Son volt. Flanerade i nattmörkret för mig själv, ensam men ändå inte. På väg, på drift mot en oviss framtid. Svävande mål är något jag fortfarande har stora problem med. Jag behöver handfasta saker att greppa, i alla fall till en början, sen kan jag ta mig vidare. Ge mig en sten, en kvist, en handske och jag ger dig något abstrakt. Något du inte tänkt på. Men lämna mig i ovisshet och jag gräver min egen grav.

Andras tragiska öden hjälpte mig att ta mig vidare, inte långt, men i rätt riktning.

Now and then it keeps you running
It never seems to die
The trail's spent with fear
Not enough living on the outside

Never seem to get far enough
Staying in between the lines
Hold on to what you can
Waiting for the end
Not knowing when

May the wind take your troubles away
May the wind take your troubles away
Both feet on the floor, two hands on the wheel,
May the wind take your troubles away

Trying to make it far enough, to the next time zone
Few and far between past the midnight hour
Never feel alone, you're really not alone...

Switching it over to AM
Searching for a truer sound
Can't recall the call letters
Steel guitar and settle down
Catching an all-night station somewhere in Louisiana
It sounds like 1963, but for now it sounds like heaven

May the wind take your troubles away
May the wind take your troubles away
Both feet on the floor, two hands on the wheel,
May the wind take your troubles away


Två saker jag gillar

Klockar är 23:11, fredagen den 16 maj 2008. Jag vet att smaken är flyktigt och föränderlig. Med tiden förändras man.

Men just i detta nu gillar jag dessa två saker:

india ale
Vindens skugga & India ale

Croissant med jordgubbssmakSom ett experiment tänkte jag sälja en Coissant på Ebay. Ödet räckte ut sin hand och överlämnade mig denna underliga gåva. Jag tror inte den ska ätas. I alla fall inte av mig. Jag skriver detta samtidigt som Indy ser ut över bergsravinen, för att sen bli omkramad av sin far.

Hursomhelst är den inte upplagd än, och bästföre datumet är sista juli så jag har tid på mig. Varför jag säljer den kommer att framgå när försäljningen publiceras.

Tankeström: Harkrankarna har rymt med mitt förnuft (Harkrank-inlägg #4)

Sommaren är snart här. Trots att kylan kämpar hårt för att hålla sig kvar så kommer den att förlora. Som alltid. Vilket betyder att harkrankarna kläcks ur sina puppor, iden eller var de befinner sig under den lågtempererade delen av året. På nått sätt har jag väntat på dem. Inte räknat dagar, men funderat på var de varit och gjort. Oroat mig undermedvetet över deras hälsa.

 
Jag öppnar fönster, precis som förut. Väntar på att de ska ge mig insikt.

 
Och på att de ska återvända med mitt förnuft, som jag tror att jag tappat. Det är dock oklart varför just harkrankarna ska beskyllas för mitt borttappade förnuft. Kanske beskyller jag de stackars krankarna för att jag just är utan förnuft. Mitt förvirrade psyke har famlat i mörkret för länge, letat efter logiska resonemang överallt. I kylskåpet, under sängen, i kistor, hos grannen. Kan inte tänka klart inser jag, inte förnuftigt på en fläck.

 

Nu fryser jag också. Det måste vara på grund av mina nya glasögon. Dumma brillor. Och varför i himmelen är klockan 23:87 och 16 meter? Klockan går ju baklänges. Carl Bildt och Henke Larsson är en och samma person. Solen lyser på natten. Men när eskimåerna invaderar Sverige, vem ska ta hand om oss då? Jag är blå. Lila. Grön. Nej. Idioti. Slå näven i bordet nån gång så det blir jul. Kackerlacka? Vad det nån som sa det? Det var du. Jag ser dig nog. Sluta läs det jag skriver, det är en uppmaning! Jag har ingen hamster som heter Gösta. Nej säger jag, och du får inte köpa mitt lårben. Lårbenet mot planeten venus? Nej, vad ska jag med en planet till? Marsmänniskor på venus? Äh, snack.

 

En present? Jaha, tack då. En pygméarmé från brevinkastet. Med 3 småtomtar i följe. Men sluta läs det jag skriver sa jag! Inte inslagen. Bolivianska marscherande pygméer och patrulltomtar i rosa klänning. Nämen, det där är min stortå, ge tillbaka den. Vad sjutton.

 

Sluta upp med stöka till. Torka upp den där blodpölen. Alcatraz och lianer. Min mobiltelefon är inte törstig på Iste. Duscha i taggtråd? Torka upp blodet, sa jag. Jaja, gå då. Ja, samma väg som ni kom. Men det där är ju mina favoritlångkalsonger. ta dem då. Satans ohyra. Försvinn.

 

Kan nån låna mig ett förnuft?


Fortfarande tisdag

Godisråttan har tystnat.

God glass...En tisdag med glass

På väg hem från träningen. Östermalmstorg, jag byter alltid där. Denna gång är det dock alldeles för lång väntetid, så jag springer ovan jord för att kolla när bussen går. Jag lär mig aldrig dom där tiderna. 4 min kvar hinner jag knappt konstatera innan godisråttan skriker till. Den har fått syn på en Ben & Jerrys-reklam. Godisråttan ska alltid göra sig påmind när man som minst behöver det. Och naturligtvis vinner den igen. Jag har ingen chans.

 

Jag aktiverar min målsökande blick och upptäcker ett Seven eleven nån gata bort. Nu 3 min, annars 20 min väntetid. Vi hinner, menar godisråttan. Efter två tunga första steg tar vinden tag i mig. Och då går det plötsligt undan. Jag flyger över en tax och klämmer mig i mellan två barnvagnar. Hoppar sen över en gråhårig liten östemalmstant innan jag prejar mig in i butiken före en pojkspoling. Jag ser de sura blickarna men har inte tid att förklara att när godisråttan har sagt sitt så finns det ingen återvändo. Kanske kan jag berätta om det nån annan gång.

 

Jag sliter åt mig en B&J med jordgubbssmak, borrar ner blicken och plogar vägen fram till kassan, betalar sen och skyndar mig till hållplatsen.

 

Och nu, sätter mig strax i soffan för att avnjuta min första egna Ben & Jerry. Nöjd och stolt.


Fågeln utanför mitt fönster

En fågel flög förbi mitt fönster idag på eftermiddagen. Jag såg den i periferin. Skuggorna på skrivbordet hamnade i gungning, men jag hann aldrig få mer en än skymt av fågeln. Upplevelsen gjorde mig melankolisk.

Jag vet inte varför.


Väntan

Att vänta är som att vinka i mörker, att förlora sin blick i luftens ofantlighet, att rekapitulera ihåliga minnen, att falla uppför en klippvägg, att gå vilse i drömmens labyrint, men allra ytterst att skriva en blogg som den här.


Ett annat skäggstubb

Förresten så såg jag just Indiana jones på tv-maskinen. Vilken kärnkarl han är den där Indy. En riktig idealman. Nån vi andra ska se upp till. Han är allt: Professor i arkeologi, gentleman, superkändis, äventyrare, flanör och säkert duktig på att bygga saker... En James Bond som inte drar sig för att få lite skit på skorna.

 

Givetvis suktar kvinnorna efter honom. Världens genom tidernas absolut snyggaste vetenskaps man, säger dom.

 

Och det händer oavbrutet saker runt honom. Som av en slump dras han in i en gåta rörande försvunna stenar och magiska indiska folkslag. Kvinnorna och barnen tar han med sig för att avslöja den sannerligen misstänkta och skurkaktiga maharadjan.

 

Manusförfattarna i Hollywood var ju nyligen i strejk. Kanske var det även strejk när den här skrevs. För jag förstår ingenting. Vad har hänt med denna en gång så fantastiska film?


Som jag tyckte om den här filmen. Vägrar tro att dom andra två är lika usla. Måste se och utvärdera. Gå till botten med saken.

 

Den fjärde filmen i serien kommer jag i vilket fall se på bio. Men med låga förhoppningar.


Jag... envis, skäggig och långhårig.

Veckan lider mot sitt slut. Jag har jobbat, jobbat hårt. Borde egentligen känna mig nöjd, och det gör jag. Ändå famlar jag i fredagsmörkret efter mer. En till bok att läsa, en till film att se, en till rad att skriva. Ännu fler insikter att dokumentera.

 

Dagens energi är dock förbrukad. Jag minns hur jag som barn extremt ogärna ville gå till sängs. Det är samma sak nu, fast jag inte har någon förälder att trotsa. Fortfarande nyfiken på vad natten döljer för hemligheter.  

 

Men natten är bara mörk. Den berättar bara en annan historia än solljuset. En mörkare.

 

Jag kryper på knäna. I alla fall mentalt.

 

Till slut ger jag mig och låter soffan omfamna mig innan sömnen gör det.


 Tomhetens ord

Det har blivit lite av en tradition för mig att skriva ett inlägg på min födelsedag. En dag som har för vana göra mig fundersam. Som tvingar mig att tänka över vad jag håller på med.

Men just idag är jag tom. Tom som lådan.

Funderar kort på att se den där filmen jag alltid ser på min födelsedag, men inte ens det känner jag för.

Jag tänker en stund till och äter lite mer glasstårta.

En dag, ett år.

Det är nog inte tomhet jag känner utan glädje.


RSS 2.0